Podczas gdy obecnie w Europie żyjemy w wysokich temperaturach, gracze w Mendozie w Argentynie musieli wyciągać poty i polary, aby pokonać zimno.

Mendoza leży pośrodku półkuli południowej, lato jest jeszcze daleko, a w mieście panują temperatury od 3 do 16°. Ciężki cios dla niektórych graczy, którzy kilka dni wcześniej grali właśnie w Madryt P1 Premier Padel pod palącym upałem.

Nie ma wątpliwości, że ta zmiana klimatu musiała płatać zawodnikom wiele sztuczek, jeśli chodzi o ich styl gry.

Już to wiemy, ale rozpoczynając turniej w nowym mieście należy wziąć pod uwagę kilka czynników (wysokość, temperatura, a nawet wilgotność). Te kluczowe punkty mają duży wpływ na rodzaj gry, którą gracze będą konfigurować. Na przykład, kiedy jest gorąco, wielcy uderzający będą mieli znaczną przewagę, ponieważ piłka będzie miała tendencję do łatwiejszego wyjścia.

Ale co z spadkiem temperatury?

To właśnie Pablo Lima podczas konferencji prasowej po zwycięstwie przekazał nam swoją opinię w tej sprawie: „Z tym zimnem pala i piłka są trudniejsze i zajęło mi dwa dni, aby przyzwyczaić się do tej zmiany w kontakcie. Wyjście piłki jest więc szybsze, ale hej, wszyscy jesteśmy w tym samym przypadku. Ponadto przy takich temperaturach kula ma większe trudności z wydostaniem się, podczas gdy jest gorąca, gdy jest gorąca. Są to drobne szczegóły techniczne, które musisz wziąć pod uwagę, aby popełniać mniej błędów".

Potrzebujesz informacji lub porady na temat palas? zdarza się ICI.

Sebastien Carrasco

Przyszły naturopata i pasjonat padel, Seb jest dżentelmenem zdrowia/żywności Padel Magazine. Żongluje między olejkami pala, quinoa i olejkami eterycznymi. Od prawie dwóch lat z taką samą pasją zajmuje się nowiną o małej żółtej piłeczce.